Saturday Jun 25, 2022

Green Deal - Poljoprivrednici budućnosti

S nestankom mnogobrojnih malih farmi i sve lošijom situacijom u poljoprivredi, negativnim posljedicama jeftinog uvoza hrane i klimatskim promjenama, poljoprivreda se na prvi pogled ne čini kao atraktivan posao za mlade Europljane. Pa ipak, svjedočimo da je proizvodnja hrane važnija nego ikad prije. Europa doista treba nov naraštaj poljoprivrednika koji su spremni zaprljati ruke i prionuti na posao.

Činjenica je da je europski je poljoprivredni model  u krizi. Prema izvješću Europskog parlamenta objavljenog u travnju, broj poljoprivrednih gospodarstava u EU pao je s oko 15 milijuna na 10 milijuna i to u razdoblju između 2003. i 2016. godine. Najveći pad bilježe mala poljoprivredna gospodarstva do 5 hektara zemlje.

Ona su pod sve većim pritiskom velikih tvrtki. Naime, dok veliki dobivaju najviše potpore, mali su zakinuti jer imaju manje poljoprivrednih površina. Ako se takav trend nastavi, u Europskoj uniji bi do 2040. moglo ostati manje od 4 milijuna poljoprivrednih gospodarstava – što predstavlja pad od nevjerojatnih 62 posto u odnosu na broj iz 2016.

Postavlja se pitanje - što bi moglo privući mlade poljoprivrednike da se okrenu baš toj djelatnosti? 

© Euranet Plus

Podcast Powered By Podbean

Version: 20230822